Yin Yoga

I en värld där vi ständigt rör oss framåt i ett högt tempo, kan Yin Yoga vara ett välbehövlig avbrott av lugn och stillhet. Yin Yoga är en meditativ och fördjupande yogapraktik som har sina rötter i taoismen och traditionell kinesisk medicin. Metod fokuserar på att sträcka och stimulera bindväven och de djupare lagren av kroppens vävnader, samtidigt som den lugnar sinnet genom sina meditativa inslag.

Det är alldeles för få i dagens samhälle som rör på sig tillräckligt. Stillasittande arbete och dålig hållning triggar igång förr eller senare olika besvär. Yin Yoga är därför utmärkt yogaform för personer som lider av spänningar och stelhet i kroppen, speciellt i områden som rygg, höfter och ben. Genom att hålla positionerna under längre tid som man gör i Yin Yoga, får du tid att mjuka upp bindväven och öka rörligheten i dessa områden.

Yin Yoga kan också vara fördelaktigt för dem som lider av sömnstörningar eller har svårt att slappna av inför läggdags eller har stressrelaterade besvär. Genom att praktisera Yin Yoga även en stund på kvällen kan man främja en lugn och fridfull sinnesstämning som kan underlätta sömn och återhämtning.

Bakgrund till Yin Yoga

Denna lugna yogaform har sitt ursprung i den kinesiska filosofin och taoismens princip om balans mellan yin och yang. Yin representerar den mer stilla och passiva sidan av tillvaron, medan yang symboliserar aktivitet och rörelse. Yin Yoga strävar efter att återställa balansen mellan dessa två energier.

Långvariga positioner har använts både inom Indiens Hatha-yoga och Kinas Tao yin (taoistisk yoga). B.K.S. Iyengar, grundaren av Hatha Yoga, rekommenderade sina elever att hålla Supta Virasana,en av liggande positionerna inom yoga, i 10-15 minuter.

Taoistiska präster lärde ut långvariga positioner där de kombinerar olika andningstekniker, till Kung Fu-elever redan för 2000 år sedan. Så företeelse är inte ny även om själva Yin Yoga formen som den ser ut idag introducerades först på 1970-talet av kapmsportsutövaren Paulie Zink.

De flesta av Paul Zinks elever var kampsportsutövare, då Zink själv hade detta som bakgrund. De var oftast starka men stela och målet var att öka deras flexibilitet. För att utveckla full flexibilitet, bör eleven av Yin Yoga återställa kroppen med hjälp av taoistiska yogaövningar, yin-asanas som är sittande eller liggande ställningar, samt yang-asanas – mer aktiva och ansträngande positioner.

Sarah Powers, som betydde mycket för att göra Yin Yoga populär införlivade buddhistisk psykologi riktade mer positionerna på meridiansystemen för hälsa och upplysning. I sin bok ”Insight Yoga” tar hon upp olika Yin Yoga sekvenser anpassade för att qi flödet enligt traditionell kinesisk medicin.

Yin Yoga utförs oftast genom att sitta eller ligga i positioner (asanas) under en längre tid, vanligtvis tre till fem minuter eller ännu längre. Detta ger kroppen tid att slappna av och mjukas upp på djupet, samtidigt som man tränar på att stilla sinnet och öva upp medveten närvaro.

5 fördelar med Yin Yoga

Yin Yoga. Foto: Valeria Ushakova. Licens: Pexels
Yin Yoga. Foto: Valeria Ushakova. Licens: Pexels

Det finns många fler fördelar med att implementera yoga i sin vardag. Även om du avsätter en halv timme per dag eller en gång i veckan i en Yin klass så kommer du att märka skillnad inom en eller fler av följande punkter nedan.

1. Ökad flexibilitet och rörlighet:

Genom att hålla positionerna under en längre tid får bindväven tid att töjas ut och bli mer elastiska. Detta kan leda till ökad flexibilitet och rörlighet i kroppen.

2. Minskad stress och ångest:

Den hjälper till att sänka stresshormonerna i kroppen och aktivera det parasympatiska nervsystemet, vilket bidrar till att minska stress och ångest. Den djupa andningen och meditativa naturen i Yin Yoga kan även bidra till ökad mental klarhet och balans.

3. Ökad kroppskännedom:

Genom att spendera längre tid i varje position, blir man mer medveten om kroppens signaler och reaktioner. Detta kan hjälpa till att utveckla en djupare kroppskännedom och öka förståelsen för din kropp.

4. Främjar balans och harmoni:

Genom att balansera den mer aktiva yang-energin med den mer passiva yin-energin kan Yin Yoga hjälpa till att skapa en övergripande känsla av balans och harmoni både fysiskt och mentalt.

5. Inre reflektion och insikt:

Du får tid att stilla ditt sinne och utforska dina egna tankar, känslor och upplevelser. Genom att vara närvarande i de längre positionerna och observera kroppens reaktioner kan man få insikter om sig själv, sin kropp och inte minst sina tankar tillstånd.

Artiklar

Artiklar om yoga

Rulla till toppen