Acroyoga

Acroyoga är en rolig men mycket krävande yogastil som kräver tillit, kommunikation och balans och är ett utmärkt sätt att bygga upp styrka samt flexibilitet.

Bakgrund till Acroyoga

Denna yogastil som är en kombination av yoga och akrobatik har som mål att skapa en ny form av rörelser som fokuserar på tillit, kommunikation och kontakt med andra. Stilen blev väldigt populär bland både yogautövare och akrobater.

Ordet ”acro” kommer från det grekiska ordet ”akros”, som i sin tur kan översättas till upphöjt, och ”yoga” från sanskritordet ”yuj”, (att lägga samman” eller ”att förena”). Det är en form av dynamisk träning som är både utmanande och givande.

Dess L-baserade teknik introducerades redan 1938 av Krishnamacharya, även kallad för grundaren av den moderna yogan. Dock använde Krishnamacharya inte själva termen acroyoga och dess terminologi.

Det var först i slutet av 1990-talet när två skolor grundades som termen kom fram och blev allmänt populär. Den ena skolan, AcroYoga Montreal grundades 2003 av Eugene Poku och Jessie Goldberg, även om termen AcroYoga användes av båda sedan 1999. Jason Nemer tillsammans med Jenny Sauer-Klein grundade AcroYoga international i Kalifornien 2003.

Position i Acroyoga med bas som ligger på golvet och flyer som balanserar på basen. Foto: Alexander Hammerschmied. Licens: Unsplash
Position i Acro Yoga med bas som ligger på golvet och flyer som balanserar på basen. Foto: Alexander Hammerschmied. Licens: Unsplash

I och med dess ökade popularitet, har stilen utvecklats tack vare alla nya utövare världen över, som utforskar teknikerna och inte minst tänjer på dess gränser.

Praktiken har påverkats av en mängd olika discipliner, såsom kampsport, dans och cirkuskonster. Den fortsätter att ständigt utvecklas i takt med att utövarna experimenterar med nya former av rörelse.

Ett av de utmärkande dragen är fokus på gemenskap och kontakt. Utövandet kräver att två eller flera personer arbetar tillsammans för att skapa en serie akrobatiska rörelser, vilket ställer höga krav på tillit och kommunikation.

Fördelar med Acroyoga

Om du vill träna upp din styrka och flexibilitet är det en utmärkt träningsform. Den kräver mycket magstyrka och styrka i överkroppen samt balans och koordination.

Det är viktigt att vara lyhörd då träningen kommer att ställa mycket höga krav på att du är tydlig i din kommunikation som bas eller flygare. Detta kommer att minimera risk för skador.

Fokus på olika rörelser och andningen kan bidra till att lugna sinnet och minska stress. Men som med all träning krävs det övning och kännedom om din egen kropp, dess möjligheter och begränsningar samt grundläggande teknik, innan du kan känna dig tillräckligt säker för att hitta lugnet i rörelserna.

Fysisk kondition – en av fördelarna med Acro Yoga

Acroyoga kombinerar yoga asanas tillsammans med akrobatik. Den hjälper till att förbättra styrka, flexibilitet och balans. Om du vågar ge det en chans kommer du att få ett tillfälle att utmana dina muskler på nya och spännande sätt.

Förtroende och kommunikation

Acroyoga utövas vanligtvis i par eller grupper, vilket kräver en hög grad av tillit och kommunikation mellan deltagarna. Den främjar lagarbete, samarbete och effektiva kommunikationsfärdigheter när ni lär er att lita på och stödja varandra.

Ökad kroppsmedvetenhet

Acro yoga kräver en ökad kroppsmedvetenhet när du lär dig att balansera, anpassa och röra dig synkront med din partner. Denna medvetenhet kommer som en positiv bieffekt att överföras till andra aspekter av ditt liv, såsom bättre hållning, samordning och övergripande kroppsmedvetenhet.

Mindfulness och fokus

Liksom traditionell yoga betonar acroyoga mindfulness och närvaro i ögonblicket. Genom att koncentrera dig på dina rörelser, din andning och stödet från din partner kan du odla ett tillstånd av djup fokusering och avslappning, vilket minskar stress och förbättrar den mentala klarheten.

Lekfullhet

När du börjar med denna yogaform kommer du märka att den kan tillföra ett element av lekfullhet till din träningsrutin. Det ger dig möjlighet att utforska nya rörelser, prova spännande övningar och experimentera med partnerdynamik, vilket kan skapa en glad och lättsam atmosfär under träningen.

Gemenskap

Detta är en yogastil mer intim än andra yogaformer då du övar oftast i par eller i grupp. Du kan även delta i klasser, workshops eller träffar där du hittar likasinnade personer som delar din passion för acro yoga. Den stödjande miljön kommer att uppmuntra till personlig utveckling och förhoppningsvis kommer du inte bara bygga styrkan i din kropp utan även bygga varaktiga vänskapsband.

Detta var endast några av fördelarna av denna spännande yogastil. Men med som all annan träning är det viktigt att värma upp och börja försiktigt!

Källor och relaterat

Artiklar

Artiklar om yoga

Rulla till toppen