Nu har du ytterligare en anledning att börja med yoga, nämligen bättre minne! Svenska forskare har undersökt vilken av de mesta vanliga träningsformerna är bäst för att förbättra minne och uppmärksamhet för dig som är över 50. Studien tittade på motion- och konditionsträning samt yoga.
Mellan 20-30 procent av människor i arbetsför ålder beräknas ha olika kognitiva problem enligt forskare. Det kan röra sig om svårigheter i olika grad som att minnas, lära sig nytt, planera och att koncentrationssvårigheter. Förutom olika neurologiska sjukdomar som påverkar hjärnan så försämras kognitionen med åldern.
Efter nästan 30 år som nyhetsankare på SVT valde Ulf Wallgren att lämna journalistiken för sex år sedan och bli yogainstruktör. I en intervju för DN, berättar han att den enorma stressen ledde till att han nästan gick in i väggen, vilket fick honom att vända sig till yoga. ”Jag hade inte överlevt utan yogan”, säger Ulf.
Han är en av många som har upptäckt fördelarna med träningsformen. Anledningarna till att man börjar med yoga, kan skilja sig väsentligt från person till person. Oftast vill man bli mer rörlig, starkare och fokuserad. Andra föredrar styrke- eller konditionsträning som ett sätt att öka sitt välbefinnande.
Studier om fördelarna med träning har avlöst varandra under åren. Det var så forskarteamet på Högskolan i Jönköping bestämde sig för att titta närmare på de mest vanliga träningsformerna och hur dessa påverkar kognition hos personer över 50.
Bättre kognition med träning
Det började med att forskarteamet vid högskolan i Jönköping upptäckte att förbättrade kognitiva funktioner hos studenter som tränade korta fysiska pass.
Det hade vi inte väntat oss! Vi trodde att konditionsträning skulle ge ett större utslag i kognitionstesterna än yoga. Om yoga vore en tablett så skulle vi läkare skriva ut den till väldigt många, säger forskaren och läkaren Peter Blomstrand.
Forskarteamet valde att undersöka vilken av träningsformerna hade störst effekt för kognition, genom att granska resultat från närmare 300 studier med fler än 20 000 deltagare över 55 år. Träningsformerna som skulle jämföras var styrketräning, konditionsträning eller yoga (hatha yoga, kundalini).
Resultatet var minst sagt överraskande, då styrke- och motionsträning hade en låg effekt på den kognitiva förmågan, till skillnad från yoga som hade en måttlig positiv effekt hjärnan när det gäller att lagra, bearbeta och ta fram information.
Även om effekten i sig inte är så stor, så kommer den att vara enligt Peter Blomstrand märkbar på sikt, för den som utövar yoga. En annan slutsats som Peter har kommit fram till är att den utifrån resultaten mest sannolikt kan bromsa vissa former av demens.
En ytterligare metastudie från 2019, ”Yoga Effects on Brain Health: A Systematic Review of the Current Literature”, visade på att yogan hade positiva effekter på bland annat hjärnans struktur och funktion, inklusive hippocampus, amygdala, samt prefrontala cortex. Kunskapen gav ytterligare bevis på att yoga kan hjälpa till att mildra åldersrelaterade nedgångar och neurodegenerativa sjukdomar.
Forskarna gick igenom studier som publicerades mellan 2009 till 2019. Alla 11 utvalda studier, genomfördes med vuxna deltagare varav i 5 av dessa var medelåldern över 65 år. Yogaformer som ingick var Hatha Yoga, Kundalini, Iyengar, en form av Hatha yoga samt Kirtan Kriya med mer fokus på metitation och chanting av mantra.
Träna yoga regelbundet för bättre minne
För att dra nytta av de positiva effekterna av yoga bör du enligt studien träna åtminstone tre gånger i veckan och som en komplement till annan konditions- eller styrketräning enligt Peter Blomstrand. Det är själva kombinationen av andningsövningar och fysiska övningar (asanas) som kan ligga bakom de positiva effekterna.
Text: Sanja R. Juric