Andningsteknik med Wim Hof

Wim Hof Foto: Youtube Wim Hof video

I en tid då många kämpar med stress, ohälsa och obalans, söker människor efter effektiva sätt att förbättra sin fysiska och mentala hälsa. En metod som har fått uppmärksamhet för sina potentiella fördelar är Wim Hof’s metod, utvecklad av den inspirerande nederländska atleten Wim ”The Iceman” Hof.

Genom en kombination av specifika andningstekniker, exponering för kyla och meditativt fokus kan metoden hjälpa dig stärka immunförsvaret, minska stress och öka fysisk styrka. Med en del stöd från forskning och positiva vittnesmål kan det vara värt att utforska Wim Hof’s metod som ett verktyg för att främja en hälsosammare och balanserad livsstil.

Wim Hof, även känd som ”The Iceman” (Ismannen), är en nederländsk extremsportare och föreläsare som är känd för sina exceptionella prestationer inom kroppskontroll och förmågan att tåla extrema temperaturer. Han har utvecklat en metod som kombinerar andningsövningar, medvetenhetsträning och exponering för kyla, vilket har gjort det möjligt för honom och andra att utföra bedrifter som tidigare ansågs omöjliga.

Wim Hof-metoden involverar tre huvudkomponenter:

  • andningsteknik,
  • gradvis exponering för kyla
  • fokuserad uppmärksamhet

Genom att använda specifika andningstekniker, som en kombination av djupa inandningar och kontrollerade utandningar, menar Hof att det är möjligt att öka syresättningen i kroppen och förändra den inre kroppstemperaturen.

Denna metod sägs ha positiva effekter på fysisk och mental hälsa, inklusive minskad stress och bättre immunfunktion.

Läs mer om: andningstekniker

Wim Hof själv har genomfört många spektakulära bedrifter, inklusive att klättra upp på bergstoppar i bara shorts och utsätta sig för extrem kyla. Han har också etablerat ett antal Guinness världsrekord, som att vara den längsta tiden i en kontrollerad miljö med full kroppsnedsänkning i is (1 timme, 52 minuter och 42 sekunder). Han har även delat med sig av sin kunskap genom att utbilda andra och leda träningsprogram och workshops baserade på Wim Hof-metoden.

Wim Hofs andningsteknik:

  1. Sitt eller ligg bekvämt i en avslappnad position.
  2. Ta tre till fyra djupa inandningar genom näsan, fyll lungorna till maxkapacitet och släpp sedan ut luften genom munnen utan att forcera utandningen.
  3. Efter de djupa inandningarna, slappna av och låt kroppen ta en naturlig inandning. Observera att detta inte är en kontrollerad inandning utan en normal avslappnad inandning.
  4. Upprepa detta andningsmönster i en cykel av 15-20 andetag. Varje cykel består av djupa inandningar och naturliga utandningar.
  5. Efter den sista utandningen i cykeln, gör en lugn utandning och håll andan. Håll andan så länge du känner dig bekväm.
  6. När du känner behovet av att andas igen, ta en djup inandning och håll den i 10-15 sekunder.
  7. Slappna av och upprepa cykeln genom att börja med djupa inandningar igen.

Denna andningsteknik utförs vanligtvis under 3-4 cykler och kan kombineras med meditation eller fokuserad uppmärksamhet för att förstärka effekterna. Det är viktigt att notera att andningstekniken bör övas på en säker plats och att man inte ska använda den under vatten eller när man kör fordon.

Klicka på bilden nedan för att se på Wim Hof gratis video med instruktioner!

Andningsteknik med Wim Hof. Foto: Youtube
Andningsteknik med Wim Hof. Foto: Youtube

Vad säger forskning om isbad och iskalla duschar?

Hittills har det inte genomförts tillräckligt stora studier varken när det gäller isbad eller kalla duschar, för att kunna dra några konkreta slutsatser. Den största studien som genomfördes i Nederländerna hade dock 3000 deltagare. Deltagarna fick duscha kallt efter varm dusch i antingen 30-, 60- eller 90 sekunder under en månad. Gruppen som duschade kallt hade nästan 30% mindre sjukfrånvaro än gruppen som hade endast duschat varmt.

Forskarna har inte riktigt kunna förklara vilka mekanismer som spelar in när det gäller de rapporterade fördelarna bland både vanliga individer och professionella idrottsutövare. Några eventuella förklaringar har dock kommit fram, till exempel att det kalla vattnet i isbadet får blodkärlen att dra ihop sig, vilket hjälper till att spola ut slaggprodukter, t.ex. mjölksyra, ur den drabbade vävnaden hos idrottsmän.

Under en BBC intervju i programmet ”Freeze the Fear with Wif Hof” berättade Wim Hof att en av anledningarna till det kalla vattnets alla fördelar, är att det förbättrar det kardiovaskulära systemet när det aktiveras genom kyla. Hjärtfrekvens och blodtryck ökar vid kalla duschar och det i sin tur aktiverar det sympatiska nervsystemet.

”Vi går till gymmet för att träna våra muskler, men inuti våra kroppar har vi miljontals små muskler i det kardiovaskulära systemet – och vi kan träna dem genom att helt enkelt ta en kall dusch.”

Börja med kalla duschar

Enligt Wim Hof är det viktigt att lyssna på sin egen kropp både när det gäller andningstekniker men i synnerhet när det kommer till kalla duschar och isbad. Du ska inte jämföra dig med andra utan utgå ifrån dina egna förutsättningar för att minimera skador och risker.

För den som vill ta det hela ett steg längre har Wim Hof en populär app med korta kurser, utmaningar och instruktioner för kalla duschar, isbad och kontrollerad andning. Du kan lyssna på Wim Hofs röst när du utövar hans andningstekniker och även följa dina egna framsteg.

Om du vill testa iskalla duschar så rekommenderar Wim Hof att börja med 15 sekunder i 12 grader kallt vatten och successivt öka med 15 sekunder varje dag. Enligt studien i Nederländerna där deltagarna minskade sin sjukfrånvaro, såg forskarna ingen skillnad mellan 15- och 90 sekunders dusch. Det kan dock vara en idé att öka duschtiden för den som vill så småningom börja med isbad.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Senaste artiklar

Utvald video

Rulla till toppen