Vad är yoga?

Vad är yoga? Yoga är mycket mer än bara en träningsform – utan också en väg till inre stillhet, medvetenhet och personlig utveckling. Genom att kombinera fysiska övningar, andningstekniker och meditation skapar yoga en helande och balansera teknik som genom regelbunden utövning kan påverka både kroppen och sinnet.

Innan vi går vidare vill vi välkomna dig till en nättidning om yoga. Här kan du läsa om olika yogastilar, yogafilosofi, lyssna på podcasts och inspireras av olika videos och dokumentärer om yoga som vi har valt ut.

Vad är yoga?

Yoga innefattar fysiska övningar, (asanas) men fokus bör ligga lika mycket på andningsövningar och meditationstekniker. Det är en kombination av rörelse, andning och medveten närvaro. Genom att praktisera yoga kan man förbättra flexibiliteten, styrkan och balansen i kroppen samtidigt som man lugnar sinnet.

Det finns många olika former av yoga, många av vilka du kan läsa om här på Classic Yoga. Du har säkert hört talas om och kanske även provat Ashtanga-, Vinyasa-, Hatha, Kundalini yoga och många fler. Varje form har sina egna unika egenskaper och fokusområden. Det är viktigt att hitta den form av yoga som passar ens egna behov och intressen.

Vem kan utöva yoga

Ofta så finns en föreställning om att man måste vara vig, stark eller smal för att utöva yoga. Ingenting kunde vara mer fel.  Yoga kan anpassas och modifieras för att passa individers unika behov och begränsningar. Det är viktigt att komma ihåg att yoga inte handlar om att vara perfekt eller konkurrera med andra. Det är en individuell resa där fokus ligger på att utforska och anpassa övningarna efter ens egen kropp och behov. Det är viktigt att lyssna på sin kropp och arbeta inom sina gränser för att undvika skador och överbelastning.

Tyvärr är det lätt att få en felaktig bild av vad yoga är, när bilder av viga, smala och atletiska individer flödar genom sociala medier. Ja, det är lättare att utöva vissa asanas om man är atletisk, rörlig och kanske inte har för många extra kilo som kan göra det svårare i vissa positioner. Det bör dock aldrig vara en ursäkt att inte sätta igång. Yoga har så många fördelar att man inte bör avstå på grund av felaktiga uppfattningar.

Om du är osäker på om yoga är lämpligt för dig på grund av en befintlig medicinsk problem eller gamla skador, är det alltid bäst att rådgöra med en kvalificerad yogalärare med utbildning inom anatomi eller hälso- och sjukvårdspersonal. Rätt yogalärare kan ge dig individuell vägledning och rekommendationer baserade på din specifika situation. Detta för att kunna hjälpa dig hitta rätt yogaform och ge tips om vilka asanas du bör vara extra försiktig med.

Hur gammal är yoga?

Du har säkert någon gång undrat hur gammal yoga är. Den har en rik och mångsidig historia som sträcker sig över tusentals år. Dess ursprung kan spåras tillbaka till Indus-Sarasvati civilisationen i norra Indien för cirka 5 000 år sedan. Under denna tid nämndes ordet ”yoga” i den gamla texten Rig Veda, vilket är den tidigaste dokumenterade hänvisningen och beräknas för närvarande ha sammanfattats runt 1500-f.Kr.

Dock är yogan mest sannolikt mycket äldre än så. Vissa forskare menar att yoga kan ha praktiserats mellan 5.000 och 10.000 år sedan och att dess uppkomst inte nödvändigtvis skedde enbart under tiden då första hänvisningen skrevs ned.

Patanjali yoga.jpg Foto: Sanju Licens Wiki commons
Patanjali yoga.jpg Foto: Sanju Licens: Wiki commons

Yogans utveckling fortsatte under den klassiska perioden, då Patanjali sammanställde Yoga Sutras. Dessa sutror, som fortfarande studeras flitigt idag, befäste Patanjalis rykte som den moderna yogans fader.

Under den postklassiska perioden uppstod tantrayogan som lade större vikt vid den fysiska kroppen. Det var under denna tid som Hatha-yogan, som vi känner den idag, började ta form. Under århundradena har Hatha-yogan utvecklats och diversifierats, och olika stilar och praktiker har vuxit fram.

Viktigt att tänka på…

En viktig del av yogan är att vara närvarande i nuet och att fokusera på sin andning. Genom att vara medveten om andningen kan man skapa en starkare koppling mellan kropp och sinne och uppnå en känsla av inre lugn och frid. Andningsövningar, eller ”pranayama”, är en central del av yogapraxis.

Vad är yoga? Asanas, andningsteknik och meditation
Vad är yoga? Asanas, andningsteknik och meditation

Yoga kan ha många fysiska och mentala hälsofördelar. Det kan förbättra flexibiliteten och styrkan i musklerna, öka blodcirkulationen, lindra stress och ångest, förbättra sömnen och främja en övergripande känsla av välbefinnande. Forskning har också visat att yoga kan vara till hjälp vid hantering av smärta, förbättring av hjärt-kärlhälsa och minskning av inflammatoriska tillstånd.

Det är viktigt att praktisera yoga med rätt teknik och under överinseende av en kvalificerad instruktör, särskilt som nybörjare. Att lära sig rätt form och teknik kan hjälpa till att undvika skador och maximera de fördelar som yoga kan erbjuda.

Yoga är en individuell resa och det är viktigt att lyssna på sin egen kropp och respektera sina gränser. Jämför inte dig själv med andra eller sträva efter att utföra komplexa positioner direkt. Yoga handlar inte om prestation, utan om att vara i harmoni med sin egen kropp och sinne.

En regelbunden yogapraxis kan vara givande och gynnsam på lång sikt. Det är inte nödvändigt att praktisera i flera timmar varje dag. Även en kort daglig praxis kan ge positiva resultat. Att hitta en rutin som fungerar för ens livsstil och att vara konsekvent är viktigare än att göra det till en överdriven prestation.

Yoga är och bör vara mer än bara fysisk träning – det är en livsstil!

Artiklar

Artiklar om yoga

Rulla till toppen