Lymfsystemet som också brukar ses som kroppens avfalls- och reningssystem kan leda till en rad olika sjukdomar om den är i obalans. Du kan känna dig trött, tung och få svullnader i olika delar av kroppen. Vi bad massageterapeuten Maria Sahlberg berätta om vikten av ett fungerande lymfsystem, samt vad du kan göra själv för att aktivera det.
Lymfsystem – kroppens egen reningsverk
Lymfsystemet som består av ett nätverk av lymfkärl och olika organ, bland annat mjälten och brässen, har som funktion att hjälpa till i försvaret mot virus och bakterier.
Den har också en annan viktigt funktion, nämligen att transportera bort överflödig vätska och se till att upprätthålla vätskebalansen i kroppen tillsammans med blodsystemet.
En obalans i lymfsystemet kan i värsta fall leda till olika sjukdomar såsom: hodgkins lymfom, lymfödem, lipödem, svullna lymfkörtlar, m.fl.
WHO uppskattar att över 250 miljoner människor världen över har lymfödem.
Vanliga symtom på trögt lymfsystem
Det finns många symptom som kan tyda på att du behöver lägga mer fokus på att få igång ditt lymfsystem:
- Trötthet
- spända ben
- stelhet
- kalla händer och fötter
- svullnad i olika delar av kroppen
- Torr hud och hudpronlem
- ömhet i vävnaderna
- hjärndimma m.fl
Det finns dock en del övningar som du kan göra för att aktiva ditt lymfsystem och hjälpa det att avgifta kroppen. Vi bad Maria Sahlberg, utbildad i bland annat lymfflödesmassage att berätta lite mer om lymfsystemet och om sitt arbete som massageterapeut.
Kan du berätta varför du valde att utbilda dig till massör och hur länge du har arbetat med det?
Jag har jobbat som massör och massagelärare sedan 2015. Redan som tonåring har jag varit intresserad av massage men trodde att jag var för klen i lederna, tills jag började med ashtanga yoga.
I början gjorde det ont också tills jag hittade rätt teknik med rätt lärare. Sen så har jag utbildat mig till massageterapeut och insåg ganska snabbt att lymfsystemet är väldigt eftersatt hos många och att jag kände att jag saknade den kunskapen, så då utbildade jag mig även till lymfflödesmassör.
Varför är lymfsystemet viktigt att hålla igång?
Man kan väl enkelt säga att lymfsystemet är en del av vårt immunförsvar. Det plockar bort slaggprodukter ur kroppen, gamla döda celler, proteiner, även virus och bakterier och annat som kroppen inte vill ha kvar i vävnaderna.
Det är ett eget system men går jämside med blodomloppet. Kappilärerna släpper ut vätska och venerna tar tillbaka största delen av blodet men resten förs vidare via lymfsystemet, som är ett eget eget slutet system och går åt ett håll upp mot halsgroparna, och via lymfnoderna. Det är först i lymfnoderna som vätska analyseras.
Är det så att man har bakterier eller något annat som behöver kicka igång immunförsvaret så är det först där som det sker. Har du gamla slaggprodukter i vävnaderna som inte kommer fram till lymfnoderna, då vet inte kroppen om att immunförsvaret behöver ta hand om det och det kan ligga och samla på sig och leda till inflammationer.
Det är också därför när du får en lymfflödesmassage som du kan få en reaktion och bli sjuk efteråt. Det är för att kroppen plötsligt får syn på det som har legat i kroppen länge och då kan denna reaktion bli kraftig på en gång.
Hur vet man att man behöver en lymfflödesmassage?
Lymfsystemet har inget eget hjärta som pumpar runt lymfvätskan. Den rör sig med hjälp av egna rörelser och andning, men den behöver ibland manuell hjälp för att hålla igång.
Ligger vi still hela tiden då händer det inte mycket. Tränar man ganska bra och och rör på sig mycket, har bra andning och inte stressar för mycket så hålls lymfsystemet igång vanligtvis av sig själv.
Har man svårt med det, har stillasittande jobb, man kanske har åtsittande kläder och stressar en del, då behöver man nästan alltid lite extra hjälp med lymfsystemet. I så fall kan man antingen få en lymfflödesmassage eller göra olika övningar på egen hand för att få resultat.
Det kan vara så att man har en patalogi med lymfsystemet. Det vanligaste är då lymfödem, det vill säga svullnader på olika ställen i kroppen. Vid bröstcanceroperation brukar det vara vanligt att man får svullnader i ena armen.
Den andra är lipödem där det är egentligen de ytliga lymfkärlen som har en nedsatt funktion. Då svullnar man väldigt ofta kring höfter, rumpa, lår och överrarmar. Vävnaden blir väldigt tryckkänslig och man kan ofta känna sig tung, stel och huden känns väldigt torr, man får kalla fötter och händer och är kall på låren. Man kan även få rodnader och prickar. Alla de sakerna är tecken på att lymfsystem kan behöva en liten skjuts.
Lipödem har endast börjat diagnostiseras i Sverige sedan 2018 och även om mörkertalet anses vara stort, beräknas mellan 4-8 procent av svenska kvinnor lida av det.
Aktivera ditt lymfsystem med andning
Det djupa lymfsystemet som sitter inne i bålen kan man påverka genom andningen. Om den inte fungerar som det ska kan det leda till lymfödem. Då kan man se svullnader i vader, underarmar men i vissa fall även buken och kring bäckenet.
Lymfödem kan uppstå till exempel om man har opererat bort lymfnoder efter en bröstoperation och då blir svullnaden lokal i armen.
Man kan även ha nedsatt funktion, oftast då i den djupa delen och då är det större sannolikhet att man blir svullen i t. ex. underben och underarmar. I dessa fall kan man testa att använda kompressionsplagg, men dessa bör först prövas ut.
För att få igång lymfsystemet är det därför viktigt att starta med andningen för att på så sätt också aktivera parasympatiska systemet. Får man inte igång djupandningen då kan man hålla på och stryka hur mycket som helst men inte få samma effekt.
Är det någon speciell djupandningsteknik du tänker på?
Den som brukar användas inom lymfvården brukar kallas för änglavingar, men är man mer bekväm med yoga då är det i princip den första grundandningen i solhälsningen. Se till att expandera diafragman och bröstkorgen. Du lyfter upp armarna, tar ett djupt andetag, fäller ner och andas ut.
Vad är skillnaden mellan dessa två tekniker?
Det är inte jättestor skillnad, man fäller inte fram i änglavingar. Är det så att man har lite ont i axlar, då är det viktigaste att tänka på när man gör änglavingar, att man får en rotation i axlarna och drar lite, så att man töjer och sträcker på sig.
Man kan tänka på att man plockar äpplen, den gamla klassikern. Man töjer och sträcker i bindväven samtidigt som man gör en djupinandning och stora cirkulära rörelser, vilka är bra för alla leder och lymfsystemet. Du kan till exempel rulla på huvudet, sitta och snurra på fotleden. Även få övningar kan göra skillnad.
Efter djupandningen kan du till exempel börja med lätta strykningar på benen, låren och ljumskarna för att få till en liten töjning i hud och bindväv. Det är viktigt att man stryker upp mot hjärtat hela tiden. Är man svullen i ansiktet då drar man lätt händerna neråt mot hjärtat istället.
Du avslutar sedan rörelsen med att pumpa/trycka där det vinns stora ansamlingar av lymfnoder som till exempel i knäveck, ljumskar och armhålor.
Att tänka på
Djupandning
Som Maria nämnde ovan är djupandning mycket viktig för att få igång lymfsystemet. När vi andas fel får cellerna för lite syre. Genom djupandning aktiveras diafragman och lymfsystemet får en skjuts på vägen.
Läs mer: Andningsteknik med Wim Hof
Lätta strykningar på kroppen mot hjärtat
Alla strykningar bör sluta vid armhålor och nyckelben, så om du börjar med lätta strykningar från anklarna, ska du göra det upp mot hjärtat. Från ansiktet gäller lätta strykningar ner mot hjärtat istället.
Träna och rör på dig
Stillasittande arbete leder till en rad olika åkommor för kroppen och även så när det gäller lymfsystemet. Se till att göra avbrott och göra enklare övningar som du lärde dig i video ovan. Glöm inte att röra på dig vid långa flygresor.
Mindre stress och bättre kost
Vi utsätts för mycket stress och intryck under vardagen och tillsammans med snabbmat, leder kombinationen slutligen till att kroppen säger ifrån. Att stressa mindre är lättare sagt än gjort men det finns många avslappningsmetoder och tips på nätet för att varva ner. Glöm inte heller att få i dig tillräckligt med vatten för att underlätta för kroppen att göra sig av med slaggprodukter.
Undvik åtsittande kläder
Tajta kläder trots sin estetik har nackdelen med att de stoppar upp flödet i kroppen, samma gäller en behå som sitter åt för hårt.
Gör övningar för att få igång lymfsystemet
För tips om hur du kan få igång ditt lymfssystem har Svenska Ödemförbundet gjort en mycket informativ video ovan, med många tips för egenbehandling.
På sin hemsida har de ytterligare information och tips för den som vill lära sig mer.
Kurser med Fusion By M
Maria kände efter ett tag att hon ville bidra mer och en tanke på att skapa en samlingsplats för hälsa och kreativitet väcktes.
Grundtanken är att hjälpa folk att komma åt hälsa och kreativitet, på ett ganska billigt och lättillgängligt sätt. Det handlar om bättre mående på olika sätt. Då bestämde jag mig för att arrangera kurser.
Fusion by M har hunnit arrangera kurser i yoga med fokus på andning. Nästa kurs som kommer att hållas är den 30 september Boosta dig själv! Christine Wallgren kommer att lära ut enkla men effektfulla tekniker som stärker, balanserar och ger dig bättre flöde från bland annat Qigong, tapping, akupressur, egen vård för lymfsystemet m.fl.
Ytterligare kurser inom massage och andningstekniker är inbokade under hösten. För den som är intresserad att gå , går det bra att besöka Fusion By M´s facebooksida och anmäla sig.
Relaterat
För att lära dig mer om hur lymfsystemet är uppbyggd kan du titta på ytterligare en informationsfilm gjort av Svenska Ödemförbundet.
Text: Sanja R. Juric