Upptäck olika yogastilar: från Hatha till Nidra

Olika yogastilar Foto: Woody Kelly Licens: Unsplash

Det finns många olika yogastilar som erbjuder olika fördelar och metoder för att uppnå balans och välbefinnande. Yoga, en en uråldrig praxis som har funnits i flera tusen år och har blivit en populär träningsform och ett sätt att främja fysisk och mental hälsa över hela världen. Nedan ger vi en kort sammanfattning av ett urval av de mer kända yogastilar.

Det är svårt att ge en exakt siffra på hur många människor som utövar yoga i Europa, eftersom det inte finns en centraliserad databas eller rapporteringssystem för yogautövare. Dessutom kan antalet yogautövare variera över tid och mellan olika länder och regioner.

Yoga har blivit alltmer populärt i Europa under de senaste årtionden och det finns en stor och växande yogagemenskap i många länder. Det finns en rad olika yogastudios, hälsocenter och gym som erbjuder yoga- och meditationskurser, och det finns också många yogafestivaler och evenemang som lockar yogaintresserade. Den 5-13 augusti är det till exempel dags igen för europeisk yogafestival som kommer att äga rum i Chateau de Jambville i Frankrike.

Enligt en undersökning som utfördes av European Union of Yoga (EUY) 2018 uppskattades det att det fanns över 80 miljoner människor som praktiserade yoga regelbundet i Europa och över 300 miljoner globalt. Detta är dock bara en uppskattning och det faktiska antalet kan vara högre eller lägre.

Populära yogastilar i Sverige

Hatha yoga: Foto: Roman Davayposmotrim Licens; Unsplash
Hatha yoga: Foto: Roman Davayposmotrim Licens; Unsplash

Hatha yoga är en av de mest grundläggande och traditionella formerna av yoga. ”Hatha” betyder egentligen ”solmåne” på sanskrit och syftar till att skapa balans mellan de motsatta krafterna i kroppen och sinnet. Hatha-yogaklasser fokuserar på att utföra olika fysiska positioner, kända som asanas, samtidigt som man integrerar andningsövningar och meditationstekniker. Det är en långsam och metodisk praxis som hjälper till att öka styrka, flexibilitet och kroppsmedvetenhet.

Vinyasa yoga är en av många olika yogastilar, dynamisk och flödande yogastil som fokuserar på att koppla samman rörelse med andning. Det innebär att man går igenom en serie asanas i en kontinuerlig rörelse, där varje rörelse synkroniseras med in- och utandning. Vinyasa-yoga är utmanande och energigivande, och det är känt för att förbättra konditionen, öka flexibiliteten och främja fokus och närvaro.

Ashtanga yoga är en annan fysiskt krävande och disciplinerad yogastil. Den består av en serie fördefinierade positioner som utförs i en specifik sekvens. Ashtanga-yoga betonar andningssamordning och inre värme, och det kan vara en intensiv praxis som hjälper till att bygga styrka, uthållighet och flexibilitet.

Yin yoga är en mer passiv och meditativ form av yoga. Det innebär att man håller en serie avslappnade positioner i en längre tid, vanligtvis tre till fem minuter eller mer. Yin-yoga fokuserar på att sträcka bindväven och ligamenten för att öka rörligheten och främja avslappning. Det är en bra praxis för att släppa på spänningar, öka flexibiliteten och främja mentalt lugn.

Bikram yoga, även känd som ”hot yoga”, utövas i ett uppvärmt rum med en temperatur på cirka 40 grader Celsius. Det är en utmanande och svettig praxis som består av en serie av 26 positioner och två andningsövningar. Bikram-yoga är utformad för att rena kroppen genom svettning och förbättra cirkulationen. Det sägs också hjälpa till att öka flexibiliteten och minska skador.

Iyengar yoga är en precisionsinriktad yogastil som betonar korrekt kroppshållning och exakt utförande av varje asana. Det innebär användning av olika hjälpmedel som block, remmar och stolar för att uppnå rätt justering och stöd. Iyengar-yoga är bra för att bygga styrka, öka flexibiliteten och förbättra kroppens balans och hållning.

Olika yogastilar med fokus på andning

Pranayama andningstekniker
Pranayama andningstekniker: Foto: Thirdman. Licens: Pexels

Pranayama är en yogateknik som fokuserar på andningsövningar. ”Prana” betyder livsenergi och ”yama” betyder kontroll. Pranayama handlar om att reglera andningen för att balansera energiflödet i kroppen och förbättra sinnet. Det finns olika typer av pranayama-övningar som kan användas för att lugna sinnet, öka energinivåerna eller rena kroppen.

Restorative yoga är en lugn och avslappnande yogastil som fokuserar på att återställa kroppen och sinnet. Den innebär att man håller bekväma positioner med hjälp av stöd som block, bolster eller filtar, för att släppa på spänningar och främja djup avslappning. Restorative yoga är särskilt fördelaktig för att minska stress, främja återhämtning och återställa balansen i kroppen.

Yoga Nidra brukar även kallas för ”yogiskt sömn”. Det är en form av meditation där man ligger bekvämt på golvet och följer en guidad meditation för att slappna av och komma in i ett tillstånd av djup avslappning. Yoga Nidra hjälper till att minska stress och ångest, förbättra sömnkvaliteten och öka medvetenheten om kroppen och sinnet.

Kundalini yoga är en holistisk yogastil som kombinerar fysiska positioner, andningsövningar, meditation och sång för att öka medvetenheten och frigöra kroppens inre energi, känd som ”kundalini”. Det är en dynamisk och energigivande praxis som syftar till att balansera och stärka både kroppen och sinnet.

Det är viktigt att komma ihåg att yoga att respektera dina egna gränser och förutsättningar samt lyssna på din egen kropp. Det finns en anledning varför yogalärare är noga med att påpeka att man inte ska jämföra sig själv med andra. Vissa är naturligt atletiska eller har utövat yoga i många år. Det är också en bra idé att träna yoga under ledning av en kvalificerad instruktör för att få rätt vägledning och undvika skador om du är nybörjare.

Oavsett om du vill öka styrkan, förbättra flexibiliteten, minska stressen eller hitta inre lugn, finns det en yogastil som kan passa dina behov. Så varför inte ge det en chans och upptäcka de många fördelarna med yoga genom att välja några av många olika yogastilar!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Senaste artiklar

Utvald video

Rulla till toppen