Den internationella yogadagen den 21 juni

Internationella yogadagen. Foto: Amin Sujan Licens: Pexels

Idag den 21 juni firas den internationella yogadagen för nionde året i rad. Syftet är att öka medvetenhet om alla fördelar med att utöva yoga. Om du inte har börjat med yoga än, är detta ett bra tillfälle att testa några av många olika yogastilar.

Den 11 december 2014 utropade FN den 21 juni till till Internationella yogadagen genom resolution 69/131. Förslaget som introducerades och las fram av Indiens premiärminister Narendra Modi, godkändes av inte mindre än 175 medlemsländer. Orden som premiärministern yttrade under sitt tal under öppnandet av generalförsamlingen sammanfattar yoga:

”Yoga är en ovärderlig gåva från vår urgamla tradition. Yoga förkroppsligar enheten mellan sinne och kropp, tanke och handling … ett holistiskt synsätt [som] är värdefullt för vår hälsa och vårt välbefinnande. Yoga handlar inte bara om träning; det är ett sätt att upptäcka känslan av samhörighet med sig själv, världen och naturen.”

Hjälp hälsan på traven med yoga

Även om yoga är en mycket populär träningsform i Sverige, är det inte en självklarhet att läkare kommer att rekommendera olika yogaövningar till sina patienter. I Indien är det däremot mycket mer vanligt.

Den indiska nättidnigen Hans India intervjuade ett antal läkare för att höra hur de ser på yoga.

Dr Sudhindra Vooturi, Consultant Lifestyle and Rehabilitation, KIMS Hospitals, Secunderbad, rekommenerar yoga som en del av deras fysioterapi för att behandla olika sjukdomar eller som för rehabilitering efter kirugiska ingrepp:

”Yoga Asanas och träningspass hjälper till att sträcka ut musklerna, öka flexibiliteten och rensa sinnet. Yogasana som Tadasana används rutinmässigt av oss som en del av Tilt Training-programmet för patienter med synkope; där Tadasana hjälper till att tona vad- och lårmuskler och ökar cirkulationen till hjärtat. För patienter som genomgår sjukgymnastik inkluderar vi dessutom andningsövningar för att förbättra deras koncentration under stretching och stärkande övningar. Patienter som utövar yoga som en del av sin rutin kan läka snabbare jämfört med dem som inte gör det. Denna urgamla metod med meditation och asanas stärker immunförsvaret och blodtrycket, och ger ökad flexibilitet hos personer som prioriterar den i sina rutiner.”

Enligt kardiologen Dr Imran Ul Haq, vid Amor Hospital, kan yoga hjälpa till att bland annat sänka kolesterol, blodtryck och förbättra hjärtfrekvensen vid kardiovaskulära tillstånd. Olika yogastilar har visat sig vara till fördel för personer som har olika kardiologiska och fysiska problem då denna form av terapi kan hjälpa till att bygga upp styrka, förbättra blodcirkulation, hjälpa med artrit och sömnstörningar.

Dr Anusha Kantheti, konsult inom lung- och sömnmedicin på SLG Hospitals delade med sig av sina erfarenheter av yoga:

”Yoga förbättrar lungornas tillstånd och andningen för personer som lider av astma, lunginflammation, tuberkulos och olika infektioner i lungorna. Konsekvent yogautövning hjälper till att skapa en känsla av kontroll i andningen och förbättrar den övergripande andningsmuskulära styrkan, vilket eliminerar behovet av kirurgiska ingrepp. I Indien har ca 35 % av befolkningen i alla åldersgrupper redan existerande lungsymtom.”

Så kan du fira den internationella yogadagen

Om du inte har möjlighet att ta dig till en fysisk yogalokal eller gym med yogaklasser idag, kommer det finnas en del onlineevents som du kan titta på för att fira den internationella yogadagen.

En av dessa är ett livestream event med Sadhguru, där han kommer att hålla även i en speciell meditation. Det är ett samarbete med UNESCO och du kan anmäla dig för att lyssna live på den den världsberömd yogisen, som har förtrollat många lyssnare med en mystikers humor, visdom och klarhet.

UNESCO:s Artist for Peace och fredsambassadör Dr. Guila Clara Kessous kommer också att vara med på denna event och samtala med Sadhguru för ett fängslande samtal.

Länk till eventet.

Även FN kommer att hålla ett livestream event under Internationella yogadagen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Senaste artiklar

Utvald video

Rulla till toppen