Dags att köpa en yogamatta? Detta bör du tänka på!

Yogamatta Foto: Louise Vildmark Licens: Unsplash

Du har säkert någon gång köpt en yogamatta som inte riktigt håller vad den lovar. Om du har precis börjat med yoga och vill helst ha med dig en egen på klasserna, är det några saker du bör tänka på.

En bra yogamatta ger inte bara en bekväm och stabil yta att träna på, utan den kan också hjälpa till att förbättra din balans och kroppshållning. Men med så många olika alternativ att välja mellan på marknaden, kan det vara överväldigande att välja rätt yogamatta för dina behov.

Yoga går självklart att utöva utan en matta eller på andra underlag beroende på dina behov, preferenser eller vilken yogastil som du utövar. Historiskt sett praktiserades yoga främst på naturliga ytor som gräs, djurskinn eller vävda mattor.

I och med att yoga har blivit mer populärt och tillgängligt har användningen av specialdesignade mattor blivit vanligare. Yogamattor ger dämpning, stabilitet och en halkfri yta, vilket gör dem till ett praktiskt val för många utövare.

Detta bör du tänka på:

Tjocklek

En viktig faktor att överväga är tjockleken på yogamattan. Tjockleken påverkar hur bekväm mattan är att använda och hur väl den dämpar stötar och tryck från golvet. Om du har känsliga knän eller leder kan en tjockare matta vara att föredra för att ge extra stötdämpning. Vanligtvis varierar tjockleken på yogamattor mellan 3 och 8 millimeter.

Här är det också viktigt att bestämma vilken sorts yoga du har tänkt att använda mattan till. Vissa yogastilar är lugnare än andra och då  är det inte lika viktigt med stabilitet utan tjocklek på mattan.

Om du till exempel väljer en tunnare matta som inte väger mycket, för att den är lätt att transportera kan du kombinera denna med en filt som du kan använda som ytterligare rekvisita under vissa yogapositioner. De flesta gym och yogalokaler har både filtar och andra props som du kan använda.

Yogastilar där det är bra att till exempel restorativeyin yoga och kundalini.

Grepp

Greppet är avgörande för att undvika att halka under ett yogapass. En bra yogamatta bör ha tillräckligt med grepp för att förhindra att du glider på mattan, särskilt under mer intensiva yogastilar eller när du svettas. Undersök mattans yta och läs recensioner för att få en uppfattning om hur bra greppet är. Billigare mattor tenderar att ha en ömtålig yta, de är mjukare och kan kännas sköna i början men det finns stor risk att du kommer att glida och halka på mattan i vissa mer krävande positioner.

Material

Yogamattor kan tillverkas av olika material, såsom PVC, naturgummi, kork eller TPE (termoplastisk elastomer). PVC-mattor är vanligtvis de billigaste alternativen, men de kan vara mindre miljövänliga och ha en stark lukt i början. Naturgummimattor ger utmärkt grepp och är mer miljövänliga, men de kan vara allergiframkallande för vissa personer. Korkmattor är naturliga och hållbara, medan TPE-mattor är ett mer miljövänligt alternativ till PVC-mattor. Välj ett material som passar dina preferenser och behov.

Storlek

Yogamattans storlek är också en viktig faktor att överväga. De flesta standardmattor är vanligtvis runt 60 cm breda och 180 cm långa, men det finns också alternativ som är bredare eller längre. Om du är lång eller har en större kroppsstorlek kan en längre eller bredare matta vara mer lämplig för att ge tillräckligt med utrymme att röra sig.

Hållbarhet

Tänk på hur hållbar den är och hur väl den kommer att hålla över tid. En högkvalitativ matta kan vara lite dyrare, men den kommer att vara mer tålig och motstå slitage bättre än en billigare matta. Du kommer att få ut mycket mer av en matta du känner dig stabil på än en enklare som inte motsvarar dina behov.

På samma sätt som du kan i värsta fall tappa lusten att utöva yoga på grund av en dålig yogamatta, på samma sätt kan du hitta glädje i att investera i en bra matta som kommer att lyfta och underlätta din yogaträning. Läs recensioner och leta efter mattor som är kända för sin hållbarhet och kvalitet.

Rekommendationer: Be om rekommendationer från dina yogalärare! Vi bad Bengt Johansson som har varit yogalärare i nästan 20 år att ge några av sina bästa tips när du ska välja rätt yogamatta:

Bengt Johansson yoga
Bengt Johansson, yogalärare och PT

Vad bör en nybörjare tänka på vid inköp av ny yogamatta?

Om man är osäker om man kommer att fortsätta utöva yoga, behöver man inte köpa de absolut bästa yogamattorna utan köpa en i medelklass. Du bör absolut undvika de billigaste yogamattorna för att de oftast har ingen styvhet i sidled och är extremt hala.

Vad kännetecknar en inte så bra yogamatta enligt dig?

Om syftet är att utöva dynamisk yoga, såsom Ashtanga och Hatha, då är det viktigt att händerna sitter fast i mattan extremt bra, att den har bra grepp för fötter och händer.

Som nybörjare är det bra att ha en något tjockare matta för att få lite extra skydd för ryggraden. Tjockare mattor brukar dessutom användas mer inom lugnare yoga.

Är man helt säker på att man kommer att hålla på med yoga är det värt att investera i en bättre och dyrare yogamatta. De är oftast lite tyngre och stabilare och i längden mer hållbara. Titta efter mattorna som har markeringar, till exempel en mittenlinje i mattan. Nackdelen med tungmatta är att om du ska frakta mattan ofta men fördelarna överväger nackdelarna.

Ett alternativ är att köpa en bättre resematta, till exempel Jade som du kan lägga på en matta som oftast finns tillgänglig i yogalokalen.

Har du haft några favoriter under åren?

Man glömmer aldrig sin första matta. Min var en Reebok som på den tiden hade väldigt bra kvalité på sina mattor men nu är det Jade som gäller.  De har extremt bra fäste, något som brukar kallas för Gecko effekt. Även Manduka som betyder groda på sanskrit, har bra yogamattor.

Ett urval av populära yogamattor

Om du ändå vill ha en egen matta med dig men vill ha en lätt och smidig matta, kan det vara ett alternativ att titta på resemattor av bättre kvalité som du sedan kan lägga på en yogamatta som finns i yogalokalen eller på gymmet.

Ta dig tid att prova olika och jämföra alternativen innan du tar ett beslut. Genom att tänka på faktorer som tjocklek, grepp, material, storlek och hållbarhet kan du hitta en som hjälper dig att få ut det mesta av din yogapraxis och ge dig en positiv upplevelse varje gång du utövar yoga. En bra yogamatta är en viktigt investering i din träning, i synnerhet om du har tänkt att träna några gånger i veckan.


1. Manduka PRO-serien yogamatta

Manduka PRO-serien är också populär bland yogalärare i Sverige. Dessa mattor är kända för sin höga kvalitet, hållbarhet och bra grepp. De kan hittas hos specialiserade yogabutiker eller online.

2. Yogiraj

Yogiraj är ett svenskt varumärke som specialiserat sig på yogamattor och andra yogaprodukter. Deras mattor är kända för att vara hållbara, miljövänliga och ha bra grepp. De erbjuder olika modeller och storlekar för olika behov.

3. Jade Yoga

Jade Yogamatta
Jade Yogamatta

Jade Yoga är ett etablerat varumärke som tillverkar yogamattor av hög kvalitet. Deras yogamattor är tillverkade av naturgummi och erbjuder utmärkt grepp, stötdämpning och hållbarhet.

Jade-mattorna är kända för sin miljövänlighet och att de tillverkas med hållbarhet i åtanke. Dessutom har Jade Yoga ett partnerskap med organisationen Trees for the Future, vilket innebär att för varje såld matta planterar de ett träd.

4. Flow life – FlowMat yogamatta

Flowlife Flowmat yogamatta
Flowlife Flowmat yogamatta

Flow Life ett ungt svenskt företag som har vunnit priset Gasellföretag andra året i rad för sina innovativa produkter.  Företaget grundades så sent som 2016 och var först med att lansera sladdlös massagekudde. Under tiden har de hunnit ta fram en del populära massageprodukter officiell leverantör till svenska olympiska laget.

Deras yogamatta FlowMat är inte en av de lättaste på marknaden med sina 2,3 kilo. Fördelen är att sammansättningen av naturgummi och naturkork ger det bra grepp och stabilitet.  Den som vill ha en stabil matta som inte rör på sig om man utövar dynamisk yoga är detta en mycket prisvärd alternativ till Jade och Manduka.

5. EkoYoga

EkoYoga är ett annat svenskt varumärke som fokuserar på ekologiska och miljövänliga yogaprodukter. Deras yogamattor är tillverkade av naturmaterial som naturgummi och jute, och de erbjuder bra grepp och hållbarhet.

6. Casall Yogamattor

Casall erbjuder ett brett utbud av mattor som är populära bland både yogalärare och utövare i Sverige. Deras mattor har olika tjocklekar, material och mönster för att passa olika behov och preferenser.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Senaste artiklar

Utvald video

Rulla till toppen